Görsel Muayene, metodu, başta görmek olmak üzere, yardımcı olarak taduyma, dokunma ve koklama duyularını kullanarak yapılan tahribatsız muayene metodudur.
Gözle muayene, malzeme yüzeylerinin doğrudan göz ile yada optik cihazlar kullanılarak yüzeyindeki «uygunsuzlukların» tespit edilmesi amacıyla incelenmesidir. Doğrudan göz ile muayeneye doğrudan metotHerhangi bir yardımcı cihaz ile yapılan muayeneye de dolaylı metot denir.
Tahribatsız muayenenin endüstriyel uygulama geçmişi 1800 yılların sonlarına dayanır. Gözle muayene metodu tüm diğer tahribatsız muayenelerin atasıdır. İlk tahribatsız muayene metodudur.Tahribatsız muayene de görsel muayene ile başlamıştır.Teknolojinin gelişimiyle tahribatsız muayene metotları sayısı artmıştır ama ilk önce gözle muayene vardı.
Hiçbir NDT cihazı icat edilmeden önce de gözle muayene vardı. İnsan vücudu en özel ve eşi bulunmaz ilk tahribatsız muayene cihazıdır. Görme, duyma, koklama, dokunmaduyuları ile bir çok cihazdan çok daha hassas bir cihazdır. Görsel muayene insanın bu duyu organlarını kullanmasına dayanır. Teknolojinin gelişimiyle bu duyu organlara ve dolayısıyla görsel muayeneye yardımcı bir çok cihaz da geliştirilmiştir.
Son zamanlarda bu alanda geliştirilen yeni cihaz ve sistemlerle (endoskopi, termal kamera v.b) gözle muayene metodu, en az diğer muayene metotları kadar yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır.
Görsel muayene malzeme kontrolünde genelde uygulanan ilk tahribatsız muayene metodudur. Diger muayene metotlarında da tamamlayıcı yöntem olarak ta kullanılır. Diger muayene metotlarını görsel muayene bakış açısından tanımlarsak ̆ söyle bir durum açığa çıkar.
Penetrant muayenesi
Hataların boya yardımı ile görünür hale getirildikten sonra yapılan gözle muayenedir.
Manyetik parçacık muayenesi
Hataların manyetizma ve manyetik toz ile görünür hale getirildikten sonra yapılan gözle muayenedir.
Radyografik muayene
Parça içinde olduğu için görülemeyen hataların röntgeninin çekilerek görünür hale getirildikten sonra yapılan gözle muayenedir.
TOFD “Ultrasonik muayene”
Parça içinde olduğu için görülemeyen hataların yansıttığı ultrasonik sinyallerin görünür hale getirildikten sonra yapılan gözle muayenedir.
Yukarıda bahsedilen kuruluşlarda gözle muayenenin genel uygulama alanları şunlardır: